Kvartsfinal nästa
2016-11-30 22:38
Kvällens åttondelsfinal i DM mot IBK Lund blev en match med många ansikten. Spänning in i det sista trots stort spelövertag av de rosa.
Första perioden bjöd på ett konstant spel på en planhalva, nämligen gästerna. Gantofta rullade runt och runt men kom inte riktigt fram till de solklara målchanserna. Lund rörde i stort sätt inte bollen förrän de fick ett powerplay där det skapades chanser men Anne Delin var omutlig i kassen. Närmast att bryta måltorkan i den första perioden kom Maria Lindeberg när hon med 15 sekunder kvar prickade stolpen.
Andra perioden blev helt omvänd mot första. Om det var tillknäppt i öppningsperioden var det öppna salongsdörrar i mellanakten. Inom loppet av sju minuter gjordes 6 mål. Camilla Hellberg öppnade fyrverkeriet med att raka in en sargretur i öppet mål. Måljublet hade knappt slutat eka i hallen innan bollen var i mål igen när Lund kvitterade nio (9) sekunder senare. Snabb replik när Diana Antic pricksköt in 2-1. Maria Lindeberg fick revansch för sin stolpträff i första perioden när hon lyfte in 3-1 på Johanna Holms långboll. Där och då kändes matchen under full kontroll med tanke på spelet och resultattavlan. Men Lund fick en ny chans att ta sig in i matchen när periodens femte mål hittade nätet. Men denna gången var det hemmalaget som fick replikera omgående. Nejia Cherif-Ståhl sköt in sitt första mål i den rosa tröjan. Hon gjorde det dessutom från mittlinjen. Återtagen kontroll och lugnt. Njae, med 14 sekunder kvar av perioden fick Lund ännu en livlina när de gjorde periodens sjunde och sista mål.
Tredje perioden lugnade måltempot ner sig men Gantofta behöll det stabila trycket på Lunds planhalva. Halvvägs in i perioden kom matchens delikatess när Olivia Olsson hittade igenom hela Lunds försvar med en perfekt passning till Carolin Lindberg. Som bara hade att springa in bollen i tom kasse när hon fick smörpassen på bladet.
Slut på matchen, nej då. Lund fick en chans till. Eller två. Först åkte målskytten Carolin ut två minuter för hög klubba. Powerplay för gästerna och lite tryck. Dessutom mitt i sitt överläge för de en straff när Diana river ner en motståndare framför Anne i målet.
Men Anne håller sig lugn och räddar enkelt straffen. Spel 3 mot 5 i en minut och 13 sekunder. Men Camilla Hellberg, Olivia Olsson & Co spelar snyggt bort tiden.
Det kommer ett reduceringsmål i en snopen situation där Lund lyfter in bollen på mål och med misstänkt hög klubba får de liv i matchen igen.
Tiden tickar iväg och Gantofta lyckas att hålla bollen fast på rätt planhalva. Men med 15 sekunder kvar kommer ett öppet friläge från ingenstans. Bortaspelaren som sover sämst i natt är nog tjejen som drog bollen högt, högt över i matchens sista läge.

Segern är mer än välförtjänt och nu är tjejerna i Kvartsfinal i Skånemästerskapen vilket innebär att de är topp 8 i Skåne. Mycket bra jobbat tjejer. Nu väntar en riktigt tuff match när det är Åstorp/Kvidinge som står på andra sidan när matchen spelas någon gång i januari. En motståndare som går riktigt bra i Allsvenskan. Perfekt läge för en skräll.

Gantofta IBK - IBK Lund 5-4 (0-0,4-3,1-1)